Exposities

 
 
Blog Summary Widget

René Korten en Jasper van Aarle


Dit najaar presenteert Arti Capelli een tentoonstelling met werk van Jasper van Aarle en René Korten. Een ongedachte combinatie die in zowel mediagebruik als idioom divers van aard is. Toch ervaren beide kunstenaars een onderstroom van gelijkgestemdheid in het fenomeen 'voortdurende wording’, dat het thema en de aanjager voor het werkproces is. Deze onderlinge verwantschap zorgt niet alleen voor inhoudelijke samenhang, maar brengt binnen de expositie ook visueel prikkelende wisselwerkingen teweeg.René Korten


De schilderijen van René Korten groeien als in een chemisch proces van actie en reactie. Ze gaan over de confrontatie van verstand en intuïtie, en over de noodzakelijke wisselwerking tussen (landschappelijke) voorstelling en schilderkunstige constructie. De twee kanten die hij in zijn schilderijen wil samenbrengen -het formele en organische, het geconstrueerde en spontane, de vorm en de kleur, het concrete en het associatieve- kunnen worden teruggevoerd tot de polariteit cultuur – natuur.

We hanteren ze vaak als tegenpolen, maar is er wel een scherpe scheidslijn tussen beide te trekken en is het punt waar ze elkaar raken en doordringen niet veel interessanter? Korten is gefascineerd door dat diffuse gebied.


René Korten (1957) studeerde aan het Mollerinstituut NLO Tehatex, Tilburg en aan de Academie voor Beeldende Vorming, Tilburg waar hij nu docent is. Hij exposeert met regelmaat in galeries en musea in Nederland en het buitenland, en zijn werk is vertegenwoordigd in vele particuliere, museum- en bedrijfscollecties. Hij woont en werkt in Tilburg.Jasper van Aarle


In zijn sculpturen en tekeningen voert Jasper van Aarle een beeldend onderzoek naar het karakter en de vorming van realiteit. Daarin benadert hij alles wat hij voor zijn ogen ziet gebeuren als uitwerkingen van één samengroeiende gebeurtenis aan levendige wordingsprocessen. Een krioelend gebeuren dat voortdurend aantreedt vanuit een raadselachtige drijfkracht en dat over de volle reikwijdte van het universum tot in de kleinste organismen, wordende, realiserende en vergaande is.

In het maken, bouwen en tekenen probeert hij als het ware telkens een stofwisseling tussen in- en uitbeelding op gang te brengen om de manieren waarop de wereld aan ons verschijnt te doorgronden.


Jasper van Aarle (1980) woont en werkt in Tilburg en studeerde in 2013 af aan het AKV|St.Joost in Den Bosch. Een jaar later publiceerde hij het boek Abstractacadabra Binnenstebuiten bij KUNSTWORDTTERUGKUNST, waarmee hij een basis legde voor zijn verdere kunstpraktijk. Zijn werk bestaat uit een wildgroei aan beelden die wisselen in vorm en techniek; variërend van objecten van hout, klei en gips, tot tekeningen en fotografie.
René Korten en Jasper van Aarle

12 november - 23 december 2017